Den goda smaken kommer först

Elleholms Tomatodling består av 60 000 kvadratmeter växthus i Mörrum i Blekinge. Här har det odlats tomater sedan 1988. Först av familjen Jämstorp under namnet Blekingegården och sedan 2007 av Thomas och Carola Lilja med medarbetare.

Resurseffektiv odling av svenska tomater

Även om vi idag är Sveriges näst största tomatodling så sker skötsel och plockning på ett småskaligt och hantverksmässigt sätt. Det betyder mycket både för tomaternas smak och för verksamhetens miljöpåverkan. Samtidigt betyder det allt för oss som driver odlingen. Vi har sökt oss till branschen för att vi är övertygade om att det här är ett resurseffektivt sätt att förse marknaden med goda svenskodlade tomater.

Smak, ursprung och miljö

Spanska och holländska tomater fyller en funktion för alla som bryr sig mer om pris än om smak och miljö. Men till övriga konsumenter – som sätter värde på smak, ursprung och miljö – kan vi under nästan hela året erbjuda närodlade svenska tomater i ett diversifierat sortiment, plockade när de är som godast och med minimala transporter till butik. Det är vi både glada och stolta över.

Året med tomaterna

Även om vi inte odlar tomater under exakt hela året är verksamheten alltid i full gång hos Elleholms Tomatodling. Säsongen startar i mitten av januari när vi planterar ungefär 200 000 tomatplantor i växthusen. Sedan vårdar vi dem ömt för att säkerställa att de utvecklas till starka och friska plantor under resten av året.

300 000 tomater per dag

Vi börjar skörda kring månadsskiftet mars–april och fortsätter sedan att plocka de söta, goda tomaterna ända till mitten av november. Alla plantor plockas för hand och får tillsyn varje dag. När säsongen är slut har vi skördat cirka 2 700 ton tomater, vilket motsvarar ungefär 300 000 tomater per dag. Vi tömmer då växthusen, slänger plantorna och utnyttjar den mörkaste tiden på året till att städa, tvätta, desinficera och förbereda växthusen för en ny odlingssäsong. Det tar ungefär 8 veckor.

Sedan börjar allt om igen. Dagarna får fler ljusa timmar och utetemperaturen stiger. Plantorna producerar blommor, humlorna pollinerar och butikerna kan snart få sina svenska favorittomater igen.

Vi fortsätter utvecklas

Elleholms Tomatodling jobbar vidare med utveckling och planer för framtiden. Det väntar sannolikt fortsatta utbyggnader av växthusen och helt säkert fler smarta miljöanpassningar i olika delar av verksamheten. Kanske ett bredare utbud med nya tomatsorter, så länge de klarar våra krav, förstås. För den goda smaken kommer alltid först.